Bina otomasyon sistemleri, tesislerdeki tüm elektrik ve mekanik cihazları izlemek, kontrol etmek amaçlı olarak tesis edilen otomatik kontrol sistemleridir. Tüm bu sistemlerin arızalarının ve durumlarının bir yada bir kaç merkeze gelmesi ve hepsinin insansız olarak bir senaryo dahilinde, konfor ve hizmet şartlarına uygun olarak çalışmasını sağlamak amaçlıdırlar. Ayrıca işletme maliyetleri
Bina otomasyon sistemleri bileşenleri;
- Merkezi yönetim yazılımları
- Saha dijital kontrolörleri ( çeşitli nokta kapasitelerinde ve haberleşme özelliklerinde)
- Saha kontrol ekipmanları (damper ve vana motorlar, röleler, vb.)
- Saha ölçüm cihazları (sensörler, analog ölçüm cihazları, akım röleleri, vb.)
Bina otomasyon sistemleri ile izlenip, kontrol edilen sistemler;
- Fanlar , pompalar , motorlar, klima santralleri
- Aydınlatma sistemi
- Enerji anahtarlama hücreleri (AG,OG), tüketici sayaçları
- Kazanlar, eşanjörler, ısıtma sistemleri
- Soğutma grupları
- Fancoil üniteleri
- Hava debisi değiştiren üniteler VAV, VRV
- Asansörler
- UPS ve jeneratörler
- Isı sayaçları
Bina otomasyon sistemlerinin diğer sistemlerle olan entegrasyon olanakları sistemin toplam başarısını etkiler. Olabildiğince çok açık haberleşme protokol desteği olması hem sistemlerin iyi kontrol edilmesini, hemde toplam sahip olma maliyetinin düşmesine sebep olur.
İyi bir sistemin örneğin artık endüstri standardı haline gelmiş BACNET, Modbus , Lonworks, MBus protokollerini ilave gerektirmeden desteklemeli, bunlarıda hem RS232/485 seri port, hemde ethernet portundan hazır olarak yapabilmelidir.
Dijital kontrolörlerin (DDC) olabildiğince dağınık kablolama yapısını desteklemesi , toplam kablolama maliyetini ve kablolamayla ilgili hataları azaltır.
Bina otomasyon sistemlerinin performansını etkileyen en önemli etmende mühendisliğinin iyi yapılmış olmasıdır. Binanın mekanik sistemlerinin tasarlandığı ilk günden itibaren otomasyon sistemi tasarımıda başlamalıdır.